mathbooks


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μα θηματικά βιβλία

Μαθηματική λογοτεχνία

Πυθαγόρεια εγκλήματα

Το θεώρημα του παπαγάλου

Υπόθεση Ρίμαν

Ο πρίγκιπας των μαθηματικών

Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό

Ο Θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ

Μαθηματική βιβλιοθήκη

Βιβλία ελεύθερα για κατέβασμα

Μαθηματικά βιβλία

Μαθηματικά Ε' Γυμνασίου (Ηλία Ντζιώρα)

Γεωμετρία (Γιάννη Ντάνη)

Ευκλείδειος Γεωμετρία (Σπύρου Κανέλλου)

Γεωμετρία του Επιπέδου (Ιωάννη Ιωαννίδη)

Τα περίφημα άλυτα γεωμετρικά προβλήματα της αρχαιότητας (Μαυρίκου Μπρίκα)

Ευκλείδου Στοιχεία (Μετάφραση: Ε. Σταμάτη)

Θεωρητική Γεωμετρία (Νικόλαος Νικολάου)

Αγία Σοφία: Ο ναός της του Θεού Σοφίας

Διδακτική Μαθηματικών: "Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις"
Ο διδάσκων μπορεί με μια τέτοια εικόνα να προσεγγίσει και να διαπραγματευτεί με τους μαθητές της τάξης του την έννοια του κύκλου, των ίσων κύκλων, των τεμνόμενων κύκλων, της κοινής εφαπτομένης δύο κύκλων, της κοινής χορδής δύο κύκλων, του εμβαδού του κύκλου, των εμβαδών μικτόγραμμων σχημάτων κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο εισάγει τον μαθητή μέσα στο μαθηματικό κόσμο και του δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι αυτός ο κόσμος των μαθηματικών εννοιών δεν είναι ξεκομμένος από τον κόσμο του και το κυριότερο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα άνετα θα μπορούσε να πάρει χροιά διαθεματική με τη συμμετοχή διδασκόντων και άλλων ειδικοτήτων, όπως τεχνολόγου, φυσικού, φιλολόγου κ.λπ.

Η παλαιά Αγία Σοφία που είχε κτίσει ο Μ. Κωνσταντίνος, κάηκε στην στάση του Νίκα και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απεφάσισε να κτίσει μια νέα εκκλησία. Το έργο αυτό ανέθεσε στον μαθηματικό Ισίδωρο από την Μίλητο και στον λόγιο, μηχανικό, αρχιτέκτονα και μαθηματικό Ανθέμιο από τις Τράλλεις της Λυδίας. Η νέα εκκλησία άρχισε να κτίζεται στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μ.Χ και οι εργασίες διήρκεσαν περίπου 6 έτη.
Το αρχιτεκτονικό και ταυτόχρονα μαθηματικό πρόβλημα της Αγίας Σοφίας ήταν να κατασκευαστεί πάνω σε ορθογώνια επιφάνεια ένας κυκλικός θόλος ώστε να μην αλλάξει το εσωτερικό του ναού. Για να το πετύχουν αυτό ύψωσαν στο μέσον του ναού 4 μεγάλους κίονες και τους σύνδεσαν μεταξύ τους με αψίδες που κάθε μια από αυτές απείχε περίπου 20 μέτρα από τον εξωτερικό τοίχο του ναού. Έτσι, πάνω στους κίονες, στην κορυφή των αψίδων και των κοίλων τριγώνων,που τις συνδέουν στηρίχθηκε ο θόλος. Έπειτα, προς το ανατολικό και το δυτικό μέρος του θόλου κατασκευάστηκαν δύο ημιθόλια με δύο κόγχες το καθένα, για να νομίζει κάποιος που εισέρχεται στον ναό ότι ο κεντρικός θόλος βρίσκεται στον αέρα και να βλέπει αμέσως την κορυφή του θόλου. Επιπλέον, στις δύο πλευρές του ναού υπάρχουν δυο περίκλειστοι χώροι με δύο πατώματα που στηρίζονται σε σφαιρικά τόξα.
Αξίζουν δύο λόγια για τον Ανθέμιο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ζωής του συνέταξε σχολιαστικά υπομνήματα σε μαθηματικά έργα και έγραψε πρωτότυπη εργασία σχετικά με τα κοίλα κάτοπτρα. Το βασικό του έργο, που έχει σωθεί μέχρι σήμερα, είναι η μαθηματική του εργασία "Περί παραδόξων μηχανημάτων", όπου ο Ανθέμιος τεκμηρίωσε την απάντηση του στο ερώτημα: γιατί μέσω κοίλου κατόπτρου οι ηλιακές ακτίνες συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο ανεξάρτητα της ώρας και της εποχής. Οι γνώσεις του Ανθέμιου πάνω στα κοίλα κάτοπτρα συνέβαλαν στη σύλληψη του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού τύπου της Αγίας Σοφίας και επηρέασαν στο μέγιστο βαθμό τις μετέπειτα τάσεις στη Βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Αρχική σελίδα | Μαθηματικά βιβλία | Μαθηματικά και νέες τεχνολογίες | Διδακτική μαθηματικών | Τα μαθηματικά της εκπαίδευσης | Δικτυακοί τόποι | Μαθηματικοί διαγωνισμοί | Εκδόσεις | Χάρτης | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού