mathbooks


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλία μαθηματικών

Μαθηματικά βιβλία


Μαθηματικά Ε' Γυμνασίου (Ηλία Ντζιώρα)
ΟΕΔΒ, Αθήνα 1976


Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου οφείλεται στην άριστη δομή του, την μαθηματική ακρίβειά του και τον ολοκληρωμένο και προσιτό για το μαθητή τρόπο γραφής των ενοτήτων του. Με το συγκεκριμένο βιβλίο που γράφτηκε κάτω από την φιλοσοφία των μοντέρνων μαθηματικών θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι και ένα φορμαλιστικό βιβλίο μπορεί με την κατάλληλη διδακτική προσέγγιση και τις απαραίτητες διδακτικές παρεμβάσεις να προσφέρει πολλά. Πιστεύω ότι ο συγγραφέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συγγραφή ενός τόσο καλοπαρουσιασμένου βιβλίου και θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν αρκετά τέτοια καλά παλιά βιβλία.
Γεωμετρία (Γιάννη Ντάνη)
Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1974


Ξεκινώντας με την πρόθεση να γράψει ένα φροντιστηριακό βοήθημα ο συγγραφέας Γιάννης Ντάνης καταλήγει να παρουσιάσει ένα έργο επιπέδου. Έτσι, η Επιπεδομετρία του έχει να επιδείξει μια πλούσια θεματολογία, ενώ η δίτομη Στερεομετρία εντυπωσιάζει με το επιστημονικό βάθος της. Ένα έργο που δεν επιδέχεται σύγκριση με άλλα του είδους του, ειδικά όσον αφορά τη Στερεομετρία.
Ευκλείδειος Γεωμετρία (Σπύρου Κανέλλου)
ΟΕΔΒ, Αθήνα 1975


Ο συγγραφέας Σπύρος Κανέλλος έγραψε μια σειρά βιβλίων που φημίζονταν για την επιστημονική τους ακρίβεια και τον εύληπτο τρόπο παρουσίασης των θεμάτων που διαπραγματεύονταν. Επέλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο, ως παράδειγμα, για να δείξω τις επιδράσεις και επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εκπαίδευση η πολιτικοφιλοσοφική επικρατούσα θέση. Το άκρως φορμαλιστικό περιβάλλον που επικρατούσε στα μαθηματικά επέδρασε στη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, που προκάλεσε αμηχανία στους διδάσκοντες και τόσο δυσκόλεψε τους διδασκόμενους. Η διδακτική μεταφορά, δηλαδή η διαδικασία μετασχηματισμού της επιστημονικής γνώσης σε αντικείμενα διδασκαλίας στην ουσία δεν είχε συντελεστεί μιας και το περιρρέον κλίμα των μοντέρνων μαθηματικών της εποχής δε βοηθούσε για κάτι τέτοιο. Άριστο βιβλίο από έναν αξιόλογο συγγραφέα για τον διδάσκοντα, πολύ σκληρό για το μέτριο μαθητή.

Γεωμετρία του Επιπέδου (Ιωάννη Ιωαννίδη)
Εκδόσεις Κορφιάτη, Αθήνα 1970


Η επίπεδος γεωμετρία του Ι. Ιωαννίδη, το πρώτο αυτοτελές μέρος ενός τρίτομου συγγράμματος ξεχωρίζει τόσο για το πλήθος των θεμάτων που διαπραγματεύεται όσο και για τη διάταξη που ακολουθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία κεφάλαια παρουσιάζει επώνυμα θεωρήματα (π.χ. ευθεία
Simson) και ένα σύνολο αξιόλογων άλυτων ασκήσεων.
Τα περίφημα άλυτα γεωμετρικά προβλήματα της αρχαιότητας (Μαυρίκιου Μπρίκα)
Παπασπύρου, Αθήνα 1970


Το συγκεκριμένο ειδικό σύγγραμμα του καθηγητή Μ. Μπρίκα αποτελεί μια ιστορική αναδρομή των προβλημάτων που θεωρήθηκαν άλυτα ήδη από την αρχαιότητα και αποδεικνύει τελικά ότι δικαιώνουν τον τίτλο τους, αφού είναι αδύνατο να επιλυθούν με τον κανόνα και το διαβήτη. Το έργο διακρίνεται για την πληρότητά του, επειδή αναφέρει ιστορικά το σύνολο των εναλλακτικών τρόπων λύσης κάθε προβλήματος. Ένα βιβλίο που αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε μαθηματικού.
Ευκλείδου Στοιχεία. Τόμοι Ι (1975),ΙΙ(1953),ΙΙΙ(1975)
ΟΕΔΒ, Αθήνα
Εισαγωγή - Μετάφραση - Επεξηγήσεις: Ευάγγελος Σταμάτης


Πρόκειται για έργο - σταθμό στην Ελληνική μαθηματική εκπαίδευση. Αντιπαραθέτει το κείμενο του Ευκλείδη και τη μεταφρασή του στη απλή καθαρεύουσα. Η μετάφραση του κειμένου καθώς και το παράρτημα με τις καθοριστικές επεξηγήσεις του καθηγητή Ευάγγελου Σταμάτη καθιστούν το έργο απαράμμιλης εκπαιδευτικής αξίας και είναι δυστύχημα που η διδασκαλία του στη Β/θμια εκπαίδευση έμεινε χωρίς συνέχεια για τις επόμενες γενιές.
Θεωρητική Γεωμετρία (Νικόλαος Νικολάου)
ΟΕΔΒ, Αθήνα 1974


Ο συγγραφέας Νικόλαος Νικολάου σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσαν τα φορμαλιστικά μαθηματικά και οι απόψεις της ομάδας
Bourbaki στην Ελλάδα κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο γεωμετρίας (επιπεδομετρία και στερεομετρία σε 388 σελίδες μεγέθους 20x15) της δημόσιας εκπαίδευσης μεστό, περιεκτικό, κατανοητό από το μαθητή, γραμμένο με μαθηματική ακρίβεια, με την απαραίτητη θεωρία χωρίς πλατιασμούς, ουσιώδεις ασκήσεις που να καλύπτουν πλήρως τη θεωρία του, με αρκετές ρεαλιστικές ασκήσεις και με κάποια ιστορικά στοιχεία. Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει τέτοια δομή που σίγουρα παρέχει τη δυνατότητα στο διδάσκοντα να κάνει διδακτικές προσεγγίσεις. Έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος θα επαρκούσε ώστε οι μαθητές να προλάβουν να διδαχθούν και στερεομετρία. Τέλος, πιστεύω ότι αυτοί που ασχολούνται με τα προγράμματα σπουδών και οι συγγραφικές ομάδες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους το συγκεκριμένο βιβλίο. Ένα βιβλίο του χθές που θα μπορούσε να σταθεί στις απαιτήσεις του σήμερα.

Αρχική σελίδα | Μαθηματικά βιβλία | Μαθηματικά και νέες τεχνολογίες | Διδακτική μαθηματικών | Τα μαθηματικά της εκπαίδευσης | Δικτυακοί τόποι | Μαθηματικοί διαγωνισμοί | Εκδόσεις | Χάρτης | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού